top of page
דבי סלס דיין

המדריך לכתיבת סיפורי חיים - חמישה צעדים בכתיבת ביוגרפיה ואוטוביוגרפיה

עודכן: 31 באוק׳ 2021

כתיבת סיפור חיים הינה משימה מורכבת שיכולה להימשך זמן רב, אך היא טומנת בחובה חוויה משמעותית ועמוקה שבה עוברים משתתפי המסע תהליך היזכרות, התבוננות והרכבת פאזל חייהם מחדש.

אנחנו מזמינים אתכם למסע קצר של חמישה צעדים.


ועל רגל אחת ממש, אוטוביוגרפיה היא כתיבת הסיפור האישי של המחבר (כלומר, המחבר כותב על חייו, בדרך כלל בגוף ראשון). ביוגרפיה, לעומת זאת, היא כתיבת סיפור חייו של אדם על ידי מישהו אחר (כלומר, הכותב כותב את סיפור חייו של אדם שלישי, בדרך כלל בגוף שלישי). באופן זה נוכל להבין כי אוטוביוגרפיה היא הביוגרפיה של האדם שנכתבה על ידי עצמו.

המומחה הצרפתי בנושא נרטיבים אוטוביוגרפיים, פרופ' פיליפ לג'ון, הגדיר את מושג האוטוביוגרפיה באופן הבא: "נרטיב רטרוספקטיבי הכתוב בצורת פרוזה, שאדם מוחשי כותב על עצם קיומו, כאשר הוא מתמקד בסיפור האישי שלו, ובמיוחד בהיסטוריה של אישיותו".



חמשת הצעדים בכתיבת ביוגרפיה ואוטוביוגרפיה


שלב ראשון - הכנת ציר זמן


כדי לכתוב סיפור חיים, הצעד הראשון הוא להכיר את המסע מתחילתו ועד סופו. לפני שנתחיל לכתוב את הספר ולחקור את מהלך החיים חשוב להכין "ציר זמן", ועליו למקם בסדר כרונולוגי, עד כמה שהדבר ניתן, את פרקי החיים העיקריים.

ניתן לעורר את הזיכרון על ידי הצצה אל אלבומי תמונות, אוספים שנשמרו מתקופות חיים מוקדמות, חפצים ייחודיים בעלי משמעות לכם ולמשפחה. חשוב לרשום על ציר הזמן אירועים עיקריים שהתרחשו בחיי המסופרים.

ציר הזמן ישמש אתכם הכותבים בהמשך הדרך והכנתו אינה בהכרח אומרת שהספר יהיה כתוב על פי סדר כרונולוגי.



צעד שני - זיהוי התחנות העיקריות במסע החיים


סיפורי חיים מטבעם מכילים עליות ומורדות, משברים ושמחות. חשוב לזהות בתהליך ההתבוננות וההיזכרות את המכשולים שהיו בדרך, את המבחנים והאתגרים דרכם עבר מסע החיים ולא פחות מאלו גם את ההישגים וההתמודדויות המוצלחות שהתרחשו לאורך השנים. חשוב לזהות את התהליכים הללו.

אבני הדרך המהותיות שמהוות את הציר המרכזי סביבו נסובים החיים צריכות להנחות את כתיבת הסיפור. הכרחי כי יבוא לכך ביטוי בטקסט, זה יהפוך את סיפורכם לאמין יותר, מעניין ומרגש יותר.

בעת הכתיבה שאלו את עצמכם: מהו האירוע או הנושא המשפיע ביותר על סיפור החיים, שבהסתכלות דרכו, כל המסע נראה הגיוני? מה הם הקונפליקטים, ולו גם הקטנים ביותר, אשר מהם מורכב סיפור חייכם?



צעד שלישי - עריכת תחקיר וראיונות


חיוני ביותר לחקור גם את הרקע ההיסטורי של התקופה בה חי נשוא הביוגרפיה ואף ניתן לבחון את חלקו של בעל הסיפור באירועים היסטוריים שהתרחשו במהלך חייו. אפשר ואפילו מומלץ לראיין אנשים מהמשפחה, קרובים וחברים על קטעים שונים מסיפור החיים.

ככל שתיטיבו לתחקר יותר אנשים שהיו חלק ממסלול חייו של נשוא הספר, תוכלו לקבל תמונה שלמה יותר של הסיפור. חשוב לחפש גם תמונות, מכתבים, קטעי עיתונות, כל מסמך אשר יכול להאיר אור על עוד פינת חיים.

שוחחו עם הורים (אם הם עדיין בחיים), אחים, קרובי משפחה, חברים, ילדים (אם יש כאלה), מורים, עמיתים לעבודה ואנשי מקצוע. טפלו בכל היבטי הסיפור. ניתן לבחור להקליט את הראיונות. ובמידת הצורך ניתן לחזור אליהם מידי פעם.



צעד רביעי - יצירת מבנה הסיפור


לאחר שהשלמתם את איסוף המידע, רשמתם לפניכם ראשי פרקים של נושאים וזיכרונות אותם תרצו לשלב בספר, הגיע הזמן לחשוב על מבנה הספר - סדר ומיקום הסיפורים. אנו ממליצים לחלק את סיפור החיים לפרקים. פרקים אלה יכולים להיות לפי חלוקה נושאית (אתגרים, אהבות, מלחמות, מקצוע), לפי חלוקה לדמויות מרכזיות בסיפור החיים (אבא, אמא, אחים וכו') וגם לפי חלוקה לתקופות (ילדות, התבגרות וכו'). הבחירה עומדת בידיכם ורצוי שתתאים לנושאים שאספתם בשלושת הצעדים הקודמים.


צעד חמישי - כתיבה


שלב הכתיבה הוא החלק היצירתי ועל אף שהוא דורש משמעת ולעתים יכול להכביד, הוא גם החלק שממנו אתם יכולים ליהנות. אנו ממליצים לקבוע שעות וימים שבועיים לכתיבה. לא כדאי למהר ואין צורך לחשוש, הכי חשוב להפיק הנאה מכתיבתו של כל קטע.

תהיו יצירתיים - כתיבת סיפור חיים שונה מדיווח על המאורעות בחייו של מישהו, שנה אחר שנה. אל תשכחו להוסיף גם את הנדבך הרגשי לסיפור, לצד תיעוד האירועים והעובדות, חשוב לכתוב על הלכי הרוח, המחשבות והתובנות מתהליכי החיים בסיפור.

כדי לקבל השראה, מומלץ לקרוא ספרי ביוגרפיה ואוטוביוגרפיה של מחברים ידועים ורשמו לעצמכם באילו אמצעים השתמש המחבר. הימנעו משימוש במילים או מונחים מסובכים מדי - הם מרחיקים את הקורא.השתמשו בתיאורים, דיאלוגים ומרכאות.

בהתבסס על המבנה שבחרתם כתבו את הזיכרונות והסיפורים תוך שאתם משלבים מביאים לידי ביטוי את התהליכים הפנימיים והחיצוניים שמהם מורכב האדם עליו מסופר. אל תהססו לתאר מצוקות, מחלות, תמורות ושינויים, שמחות וחוויות טובות.


רוצים עזרה בכתיבת הסיפור שלכם?

דברו איתנו! אנחנו, בהוצאה גלילית, נעזור לך לכתוב ספר על חייך, את הסיפור המשפחתי, החברה או העסק שלך. אצלנו ניתן גם למצוא קורסים וסדנאות לכתיבה יוצרת וביוגרפית, ייעוץ וכתיבה בהתאמה אישית וכתיבת צללים.

054-6470427, info@glilitbooks.co.il

קראו עלינו עוד באתר: https://www.galileebooks.co.il/

עשו לנו לייק בפייסבוק.


פוסטים אחרונים

הצג הכול

コメント


bottom of page